Arizona
0

Irački imigrant osuđen na 34 godine zatvora zbog ubistva kćerke

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Irački imigrant Faleh Hassan Almaleki osuđen je pred višim sudom u američkoj državi Arizona na 34 godine zatvora zbog ubistva 20-godišnje kćerke.

Faleh Almaleki je 20. oktobra 2009. godine pregazio automobilom kćerku Noor Almaleki, pošto nije mogao da se pomiri s činjenicom da je ona usvojila vrijednosti zapadne civilizacije.

Sudija višeg suda u okrugu Maricopa, Roland Steinl, rekao je da praštanje leži u osnovi svake religije i da je zatečen što Almaleki nije pokazao nikakvo kajanje za čin koji je izvršio.

Slučaj je izazvao ogorčenje širom SAD-a kada su tužioci utvrdili da je riječ o "ubistvu iz časti", s obzirom da je Almaleki tvrdio da je kćerka obeščastila njihovu porodicu.

Almaleki je u oktobru 2009. godine "Jeepom" u Phoenixu udario kćerku Noor i majku njenog dečka Amal Qalaf. On je potom pobjegao iz zemlje, ali je nešto kasnije uhapšen u Londonu i vraćen u Phoenix.

Noor je poslije dvije sedmice u komi preminula, a Qalaf je preživjela napad, prenosi AP.

Faleh Almaleki s porodicom se preselio iz Iraka u predgrađe Phoenixa Glandale polovinom devedesetih godina. U sudskim spisima piše da je otac želio da mu kćerka naslijedi tadicionalne iračke kulturne obrasce, ali da je ona htjela da bude tipična američka djevojka.

Noor se 2009. godine preselila kod svog dečka i njegovih roditelja, Reikhan i Amal, pošto je tvrdila da su je roditelji udarili.

U dokaznom materijalu je navedeno da je Faleh Almaleki zlostavljao kćerku i Qalafove i da je jednom prilikom rekao Reikhanu Kalafu da će, ukoliko Noor ne ode iz njihove kuće, "nešto loše da se desi".