Svijet
0

Iračke vlasti odgodile smaknuće Saddamovih suradnika

FENA
Iračke vlasti odgodile su za nekoliko dana smaknuće dvojice suradnika Saddama Husseina, koje je bilo planirano za četvrtak ujutro, pod "međunarodnim pritiscima", zbog gnjeva izazvanog video kasetom koja je šokirala javnost načinom na koji je pogubljen bivši predsjednik. Dvojica službenika ministarstva pravosuđa, koji su prisustvovali vješanju, uhapšeni su u okviru istrage o piratskoj videokaseti, saopćili su irački zvaničnici.

"Smaknuće Barzana al-Tikritija i Awada al-Bandara odgođeno je za nedjelju", izjavio je Baha al-Araji, šiitski poslanik blizak premijeru Nuriju al-Malikiju. Dvojica bivših dužnosnika su trebali biti pogubljeni u četvrtak, prema bliskim suradnicima premijera Malikija, ali u tom smislu nije bilo nikakve zvanične objave.

"Zbog međunarodnih pritisaka i unutar arapskog svijeta, pogubljenje je odgođeno za nekoliko dana", potvrdio je drugi anonimni izvor blizak Malikiju, koji, međutim, nije dao tačan datum.

"Vlasti su, međutim, saopćile da će smaknuće uslijediti tek nakon muslimanskog praznika Al-Adhe (Kurban-bajrama)", rekao je Sami al-Askari, šiitski poslanik blizak Malikiju.

Barzan al-Tikriti i Awad al-Bandar su osuđeni na smrt vješanjem istovremeno kada i bivši predsjednik Saddam Hussein, 5. novembra 2006., za masakr 148 šiitskih seljaka sela Dudžaila, ubijeni u znak odmazde nakon pokušaja napada na predsjednički konvoj 1982.