Svijet
7

Iračke snage se bore protiv IDIL-a na ulicama Mosula, teroristi koriste automobile bombe

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Iračke snage su u četvrtak prvi put ušle u Mosul nakon više od dvije godine, a trenutno su u toku bliske borbe na ulicama ovog grada.

Glasnogovornik iračkog ministarstva odbrane Tahsin Ibrahim je za CNN izjavio da je vojska ušla u ključni grad te da je napala naselje Al Intisar na istoku. Probijanje istočne granice je naznačajnije dostignuće u ofanzivi koja je počela prije dvije sedmice, a čiji je cilj oslobođenje Mosula od terorističke grupe IDIL.

Zvaničnici su upozorili da će ulazak u grad dovesti do najžešćih borbi dosad, a suprotstavljene strane se bore za ulice, pa čak i za kuće.

Na Mosul je krenulo blizu 100.000 pripadnika savezničkih snaga, no, u grad ulaze samo iračke snage. Antiterorističke jedinice su naišle na jak otpor terorista koji su koristili snajpere, improvizovane eksplozivne uređaje, različite prepreke na cesti, automobile bombe, a izvršavali su i samoubilačke napade.

U jeku borbi se oglasio i vođa IDIL-a Abu Bakr al-Baghdadi koji je pokušao ohrabriti pripadnike svoje grupe govoreći im da je "hiljadu puta bolje časno čuvati položaj nego se sramotno povući".

Koalicijske snage su uništile konvoj IDIL-a dok su vozila prelazila most Khames u centru Mosula. Oštećeni most je potom zatvoren.