Svijet
0

Iračke snage oslobodile područja južno od Mosula

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Iračke snage sigurnosti u zauzele su grad i dva sela južno od Mosula, dok su specijalne snage vodile teške borbe s militantima Islamske države (IS) kada su prodirale dublje prema istočnom djelu grada, saopćio je izvor iz snaga sigurnosti.

Deveta oklopna divizija Iračke vojske nastavila je s napredovanjem prema Mosulu i uspjela je osloboditi grad Khedhr al-Yas, koji je središte regije Nimrud južno od Mosula, i dva obližnja sela Qara-Shor i Kahriza, navodi se u saopćenju Zajedničke operativne komande (JOC).

U regiji Nimrud nalazi se istoimena arheološka lokacija, tridesetak kilometara južno od Mosula koja je oslobođena od militanata samoproglašene Islamske države prije nekoliko dana.

Drevne asirske ruševine Nimruda, grada osnovanog u 13. stoljeću koji je postao prijestonica asirskog carstva, dio su kampanje militanata na razaranju drevnih spomenika kulturnog naslijeđa.

Snage sigurnosti počele su prodirati dublje u istočni dio grada, poznatiji među mještanima kao lijeva strana rijeke Tigris, ali su naišli na otpor militanata, koji se bore u malim grupama dobro obučenih boraca sa snajperima, bombašima samoubicama, kao i bombaškim napadima i podmetanjem nagaznih mina, pored otežavajuće okolnosti prisustva velikog broja civila u njihovim domovima u kvartovima Mosula, prenosi Xinhua.