Svijet
8

Iračke porodice napuštaju domove i pješače u Mosul, IDIL bi ih mogao koristiti kao živi štit

Klix.ba
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Najmanje 200 iračkih porodica napustilo je svoje domove u selu u blizini Mosula po nalogu pripadnika terorističke grupe IDIL, koja bi ih mogla koristiti kao živi štit, upozorio je UN.

Koalicijske snage napreduju prema Mosulu, drugom najvećem uporištu IDIL-a u Iraku, a UN je saopćio da je okolna sela napustilo najmanje 200 iračkih porodica. Na to su ih primorali pripadnici IDIL-a, a veći broj ljudi je krenuo pješke prema Mosulu. UN strahuje da će ih teroristi koristiti kao živi štit. Osim toga, UN istražuje izvještaje da su pripadnici IDIL-a u jednom selu u Mosulu ubili 40 ljudi. Ove vijesti dolaze u vrijeme napada IDIL-a na grad Kirkuk, koji je udaljen 170 km jugoistočno od Mosula. Teroristi su ubili 19 ljudi.

UN-ov visoki komesar za ljudska prava Zeid Raad Al Hussein je rekao da postoji velika opasnost da će IDIL koristiti civile kao živi štit, ali i da će ih radije ubiti nego dozvoliti da budu oslobođeni. Osim više od 200 porodica koje su iz sela Samalia krenule prema Mosulu, 350 porodica je ka gradu krenulo iz sela Najafia.

UN smatra da IDIL ne dozvoljava civilima da bježe na teritorij pod kontrolom iračke vojske, nego da ih tjera u Mosul.

Civili koje teroristi smatraju izdajicama su već meta IDIL-a, tvrdi Hussein, ali nije otkrio u kojem je selu ubijeno 40 ljudi.

Pripadnici IDIL-a su u Kirkuku napali zgrade vlade te su ubili najmanje šest policajaca. Napad su izvršili i na elektranu u izgradnji, gdje su ubili 13 ljudi. U borbama je ubijeno 12 pripadnika terorističke grupe.

Međutim, guverner Kirkuka Najm al-Din Karim insistira da Pešmerge i specijalne antiterorističke jedinice situaciju drže pod kontrolom. Za napad je optužio "uspavane" terorističke ćelije.