Svijet
0

Iračke mrtvačnice pretrpane, sve više neidentificiranih tijela

FENA
Zbog manjka prostora za smještanje leševa neke žrtve sektaškog nasilja u Iraku ne čekaju u mrtvačnicama da ih identificiraju njihove obitelji, već se njihova tijela fotografiraju, numeriraju i na brzinu pokopavaju na državnim grobljima, pa je među Iračanima zavladao strah od anonimnog pokopa, te sve češće na svoja bedra tetoviraju imena i brojeve telefona.

U oktobru, vjerojatno najkrvavijem mjesecu za iračke civile od početka rata, u središnju bagdadsku mrtvačnicu doneseno je oko 1.600 tijela ubijenih Iračana, izjavio je za Associated Press direktor mrtvačnice dr. Abdul-Razaq al-Obaidi, rekavši da je mreža gradskih mrtvačnica predviđena za smještanje najviše 130 tijela, a trenutno ih drži više od 500.

Tijela se nose na pokopavanja svaka tri-četiri dana, kako bi se otvorilo prostora za dnevno primanje novih žrtava, što često njihovu identifikaciju čini nemogućom, javlja AP.

"Ne možemo premjestiti sva tijela samo da bi jedno moglo biti identificirano. Jednostavno nemamo dovoljno osoblja", kazao je Al-Obaidi, dodavši da su velike prepreke prepoznavanju žrtava i gužve koje se zbog brojnih članova obitelji poginulih u mrtvačnicama stvaraju svakog dana.

"Svakog dana ispred mrtvačnice gomile žena plaču, nariču i padaju od bola. Sve one traže svoje mrtve sinove i ja ne znam kako to sve možemo izdržati", rekao je.

Još uvijek ne postoje računice o tome koliko je Iračana poginulo od početka rata - Associated Press procjenjuje da ih gine gotovo 45 dnevno, a oko polovica njih su neidentificirane žrtve pronađene na bagdadskim ulicama ili plutajući Tigrisom.

Ujedinjene nacije procjenjuju da u Iraku dnevno pogine oko 100 osoba, a irački ministar zdravstva prošle sedmice je izjavio da je u 44 mjeseca iračkog rata poginulo oko 150 hiljada ljudi.

U pretrpanim mrtvačnicama širom Iraka neka se tijela čak i odbijaju primiti.

"Moramo ih odbiti", izjavio je Hadi al-Itabi iz mrtvačnice u Kutu, jugoistočno od Bagdada, dodajući da je prošle sedmice odbio čovjeka koji je u mrtvačnicu dovezao šest ubijenih iračkih graničnih policajaca. "Jednostavno nemamo dovoljno hladnih komora", dodao je.

Mrtvima je pretrpana i iračka administracija jer posao oko identifikacije i obdukcije postaje sve teži zbog sve većeg broja Iračana koji su potajno ubijeni daleko do svojih kuća, te zbog žrtava koje su oteli i ubili sektaški odredi smrti.