Svijet
7

Iračka vojska se priprema za posljednji napad kojim će preuzeti Faludžu od IDIL-a

Klix.ba
(Foto: AFP)
Iračka vojska se priprema da izvede posljednji napad za preuzimanje Faludže koju teroristi IDIL-a drže pod opsadom i u njoj 50.000 civila kao taoce.

Stotine stanovnika pobjeglo je iz uporišta ekstremista dok iračka vojska drži grad opkoljenim. Oko Fakudže su se rasporedile jedinice, danas je stigao i posljednji bataljon u kamp Tariq.

Major Dhia Thamir iz Specijalne zračne službe kazao je da su trupe preuzele 80 posto teritorije oko grada otkako je operacija započeta prije sedam dana. Tačno vrijeme napada niti njegovo trajanje nisu saopćeni. Istakli su kako je samo pitanje sati kada će Protuteroristička jedinca ući u grad.

Dosadašnja operacija bila je fokusirana na preuzimanje sela i ruralnih područja oko grada koji je 50 kilometara udaljen od Bagdada. Teroristi imaju pritisak i sa istoka gdje se bore protiv Kurda koji se bore sa američkom vojskom kako bi im presjekli put prema Mosulu.

Iračka autonomna kurdska regija objavila je u nedjelju kako pokreće ofanzivu u kojoj učestvuje i kurdska nacionalna organizacija gerila s ciljem da se preuzme put između Arbila i Mosula. Podršku imaju i sa neba i sa zemlje od Arapa i SAD-a.