Svijet
0

Iračka vlada nije ispunila ni jedan od zadatih ciljeva

FENA
Izvještaj o napretku u Iraku zaključit će da vlada u Bagdadu koja uživa američku podršku nije ispunila nijedan od ciljeva za političke, ekonomske i druge reforme, ubrzavajući analize Bushove administracije šta da se učini iduće, saopćio je američki zvaničnik.

Jedan od vjerovatnih rezultata izvještaja bit će ubrzanje debate između vodećih savjetnika predsjednika Busha o povlačenju trupa i smanjenju američkog prisustva u Iraku.

"Pivotalna tačka" za obraćanje o tom pitanju više neće biti 15. septembar kako je prvobitno predviđeno, kada bi se Bushov takozvani plan "jačanja" trebao objaviti, nego će umjesto toga doći ove sedmice kada se objavi i prelazna ocjena sredinom jula, kazao je zvaničnik.

"Činjenice nisu sporne. Pitanje je kako će Bijela kuća nastavbiti sa svojom strategijom u svjetlu izvještaja", izjavio je za Associated Press zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman jer je nacrt izvještaja još pitanje diskusije.

Očekuje se da se izvještaj, kako zahtijeva zakon, podnese Capitol Hillu u četvrtak ili petak, u vrijeme dok Senat razmatra prijedlog zakona o troškovima odbrambene politike od 649 milijardi dolara i glasa o amandmanima demokrata kojima se naređuje početak povlačenja trupa u roku od 120 dana.

Također se čine nacrti nekoliko prijedloga koji uživaju podršku republikanaca koji bi doveli do novog kursa u Iraku, uključujući i jedan senatorice Susan Collins iz Mainea, i Bena Nelsona iz Nebrasake, koji bi zahtijevao od američkih vojnika da odustanu od borbenih misija. Collins i Nelson tvrde kako bi njihov obavezujući amandman naredio drugim američkim misijama da se usmjere na obuku iračkih snaga sigurnosti, napade na pripadnike al-Qaide i zaštitu iračkih granica.

"Moj je cilj da redefiniramo misiju i postavimo pozornicu za značajno ali postepeno smanjenje broja naših vojnika u narednoj godini", izjavila je Collins.

Podrška zastupnika ratu uporno se smanjuje od Bushove odluke u januaru da pošalje oko 30.000 dodatnih vojnika u Irak. Bush je tada tvrdio da su Iračani pristali da ispune određene uvjete, kao što je usvajanje zakona o diobi naftnih rezervi zemlje.