Svijet
18

Iračani šest kilometara od Mosula, Kurdi oslobodili 500 kvadratnih kilometara

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Više od dvije sedmice nakon početka ofanzive na Mosul, iračke i kurdske snage napravile su veliki napredak, a za pojedine čak i neočekivan s obzirom da su vojske na pragu drugog najvećeg grada u državi.

Prema podacima lokalnih medija, iračke snage se danas nalaze na svega šest kilometara od Mosula, a većina okolnih mjesta i sela oslobođena su tokom dvosedmične kampanje.

Pojedina mjesta su pronađena u potpunosti napuštena, dok su u drugima trajale borbe sa militantima Islamske države koji su civile koristili kao živi štit.

Dok sa juga i istoka napreduju iračke vladine snage, sa sjevera prilaze kurdske pešmerge koje su do sada oslobodile površinu od oko 500 kvadratnih kilometara.

Podsjećamo, Mosul je pao u ruke militanata Islamske države 2014. godine, a njegovim gubitkom, IDIL bi ostao bez značajnog uporišta na tlu Iraka. IDIL je optužen za zločinačko postupanje prema zarobljenicima i civilima, a pojedini izvori navode da je tokom ofanzive iračko-kurdskih vojski likvidirano nekoliko stotina muškaraca i dječaka koji su potom zakopani u masovne grobnice.