Svijet
0

IOM zatvara program za kompenzaciju žrtava nacističkih logora

FENA
Međunarodna organizacija za migracije (IOM), jedna od sedam partnerskih organizacija koje su procesuirale molbe za kompenzaciju žrtava nacističkih logora, saopćila je da će taj program biti zatvoren u skladu s njemačkim zakonom kojim je uspostavljen.

Glasnogovornica IOM-a Mary-Agnes Hayne kazala je da njemački fond neće isplaćivati dodatne kompenzacije nakon 31. decembra ove godine.

“Mi smo dodijelili 710 miliona dolara u skladu s tim programom. Primili smo 100.000 pozitivno riješenih molbi raznih kategorija i isplatili nadoknade za oko 120 hiljada ljudi. Također ćemo zatvoriti našu posebnu savjetodavnu telefonsku liniju, kao i dosjea i molbe koje smo primili u skladu s tim programom, a koje će biti čuvane u Njemačkoj federalnoj arhivi u Berlinu, koja će se starati o toj dokumentaciji”, kazala je Hayne.

Tokom proteklih šet godina njemački fond je primio više od 300.000 molbi za kompenzaciju na ime posljedica prinudnog rada i fizičkih povreda u nacističkim koncentracionim logorima, prenijele su agencije.

Glasnogovornica Hayne je navela da su osobe klasificirane kao prinudni radnici u poljoprivrendom sektoru primile, u skladu s tim programom, manje od 50 posto sredstava u odnosu na one koje su radile u industrijskom sektoru.

Ona je kazala da je teško reći koliko novca će ostati nakon okončanja programa, dodavši da će to biti poznato nakon zatvaranja programa i da će eventualni preostali novac biti upotrijebljen za humanitarne i socijalne programe.