Mirno rješenje sve dalje
0

Inteziviraju se borbe u Siriji, Rusija se protivi pritisku na Assada

FENA
Robert Mood
Robert Mood
Pobunjenici i snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu intenziviraju borbe u Siriji i više teže ostvarenju vojnih ciljeva nego mirnom rješenju.

Izjava general major Roberta Mooda dolazi u vrijeme kada se Rusija sve više protivi pritisku Zapada na Assada, ustrajući na tome da neće raspravljati o dobu nakon Assada.

"Nasilje se u posljednjih deset dana intenziviralo, uz gubitke na objema stranama te velik rizik za naše posmatrače", rekao je Mood u Damasku.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u Moskvi da rasprave o političkoj transformaciji u Siriji nakon Assada "nisu održane niti mogu biti održane, jer je to u suprotnosti s našom pozicijom da donosimo odluke umjesto sirijskog naroda".

"Mi se ne bavimo svrgavanjem režima, niti odobravanjem jednostranih akcija kroz Vijeće sigurnosti UN-a niti sudjelovanjem u bilo kakvim političkim urotama", istaknuo je Lavrov.

Njegov komentar odnosio se na izjavu glasnogovornice State Departmenta Victorie Nuland koja je dala naslutiti da su Washington i Moskva razgovarali o strategiji u Siriji nakon Assada.