Ekskluzivno u The Guardianu
0

Intervju s "čovjekom koji je pokrenuo rat protiv Iraka"

FENA
The Guardian u srijedu ekskluzivno objavljuje intervju sa, kako piše preko naslovne stranice, "prebjegom koji je pokrenuo rat protiv Iraka" i koji sada priznaje da je lagao da je Saddam Hussein posjedovao oružje za masovno uništavanje.

Rafid Ahmed Alwan al-Janabi rekao je da je u razgovorima s prije svega njemačkim ali i američkim agentima izmislio priče o postojanju mobilnih jedinica s biološkim oružjem i tajnim fabrikama hemijskog oružja zato što je "želio slom iračkog režima" od kojeg je pobjegao 1995. godine.

Al-Janabi, koji je 1999. zatražio i kasnije dobio politički azil u Njemačkoj, kaže da su njemački agenti provjeravajući njegove priče lako mogli da utvrde da laže ali da mu je već 2002. godine postalo jasno da se njegovi iskazi koriste kao opravdanje za, kako kaže, već donijetu odluku o ulasku u rat protiv Iraka.

Al-Janabi kaže da nije siguran da li je bio u pravu kada je lagao ali da je i pored svega što se dogodilo u međuvremenu ponosan na to da je on razlog što u Iraku danas postoji makar i minumum demokratije, prenosi Guardian.