Svijet
0

Intervju Koštunice listu "Corriere della Sera"

FENA
Srpski premijer Vojislav Koštunica izjavio je, u intervjuu današnjem "Corriere della Sera", da nezavisnost Kosova ne bi bila mudro rješenje za probleme južne srpske pokrajine jer bi moglo izazvati novu eksploziju nasilja na Balkanu.

"Uvjeren sam da postoji velika opasnost... Ako se Kosovu i Metohiji da nezavisnost iz straha od nacionalnih reakcija, moglo bi se dogoditi upravo suprotno - da nasilje bude ohrabreno i na drugim mjestima", izjavio je Koštunica u intervjuu koji rimski dnevnik objavljuje na gotovo cijeloj strani.

"Svi bi trebalo da znaju da na Balkanu ima mnoštvo manjina", upozorio je srpski premijer koji se danas nalazi u zvaničnoj posjeti Rimu gdje će, kako je rekao, tražiti pomoć Italije da se spriječi rasparčavanje Srbije.

Koštunica, koji će poslije Rima posjetiti Washington u svojevrsnoj diplomatskoj ofanzivi Srbije, u koju su uključene i posjete Berlinu, Parizu, Londonu i Moskvi, također je rekao da sada ima utisak da složenost problema Kosova počinje da polako biva shvaćena u svijetu.

"U razgovorima tokom svih tih posjeta naišao sam na razumijevanje, a to je dokaz da za Kosovo i Metohiju treba naći kompromisno rješenje", rekao je srpski premijer.

Odgovarajući na pitanje lista koje se odnosilo na dovršenje saradnje Srbije s Haškim tribunalom, Koštunica je rekao da bi Evropska unija, koja je zbog Haaga privremeno "stavila na led" pregovore sa Srbijom radi zaključenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, trebalo da primijeni prema Srbiji metod koji je već primijenila u slučaju Hrvatske.

"To znači da treba nastaviti pregovore o SSP-u, s tim da taj dokument bude potpisan tek po hapšenju i izručenju Ratka Mladića", rekao je Koštunica.

Odgovarajući na primjedbu rimskog dnevnika da mnogi sumnjaju u iskrenu želju Vlade Srbije da uhapsi Mladića, Koštunica je rekao: "Da znamo gdje se Mladić skriva, odmah bismo ga predali Haškom tribunalu."

On je također rekao da su sumnje u iskrenost srpske vlade neosnovane, pa je u prilog tome naveo svoj dogovor s Bruxellesom o saradnji i kad je riječ o službi sigurnosti u radu na tom slučaju, i kad je riječ o razmjeni informacija.