Američki kongresmen Barlett
0

"Intervenciju u Libiji otplaćivat će i naša praunučad"

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zabrana letenja u zoni iznad Libije, odnosno troškovi misije Sjedinjenih Američkih Država u toj zemlji, već sada koštaju stotine miliona dolara.

Trošak bi Amerikance mogao stajati i mnogo manje ukoliko uloga SAD-a bude ograničena, ako Pentagon bude koristio svoj postojeći budžet za pokrivanje troškova. No, čini se da će cifra ipak biti mnogo veća, ukoliko se operacija razvuče na nekoliko sedmica ili mjeseci, piše Associated Press.

Samo u utorak američki i evropskih koalicioni partneri ispalili su najmanje 162 krstareće rakete "Tomahawk" koje koštaju od jedan do 1,5 miliona dolara po komadu. Pored toga tu su još i troškovi učešća borbenih aviona, ratnih brodova i podmornica. Troškovi za B-2 bombarder iznose najmanje 10.000 dolara po satu.

"Svakih šest sati imamo novu milijardu deficita. Ovo bi nas moglo koštati još milijarde dolara, a to jednostavno znači još milijardu koju će naša djeca, naša unučad i naša praunučad morati vratiti", rekao je Roscoe Bartlett, član američkog Kongresa i Odbora za vojna pitanja.

Centar za strateške i budžetske procjene u SAD-u u svojoj analizi od ovog mjeseca procjenjuju da će zona zabrane letenja u Libiji koštati od 100 do 300 miliona dolara sedmično.

Republikanac Dennis Kucinich je rekao kako će predložiti izmjene za sljedeći budžet, a one bi se trebale ogledati u uvođenju zabrane trošenja novaca poreskih obveznikada na finansiranje američkih vojnih operacija u Libiji. Njegov prijedlog bi mogao dobiti značajnu podršku u Kongresu.

"Već smo potrošili bilione dolara na ratove u Iraku i Afganistanu. Sada nas predsjednik SAD-a gura u još jedan rat koji ne možemo priuštiti", rekao je Kucinich.