Svijet
0

Interpol: Zaplijenjeno više od 460 miliona dolara i stotine komada oružja

FENA
(Foto: Interpol)
Više od 460 miliona američkih dolara i stotine komada ručnog oružja iz organiziranog kriminala i potencijalno terorističkih grupa, zaplijenjeno je u međunarodnoj operaciji borbe protiv krijumčarenja, saopćio je u utorak Interpol.

Nazvana Chimere i koordinirana zajedno sa Svjetskom organizacija carina (OMD) i Interpolom, operacija je trajala četiri sedmice, od 19. septembra do 17. oktobra i bilo je uključeno 70 zemalja, precizirala je u saopćenju Međunarodna organizacija policije u borbi protiv kriminala, čije je sjedište u Lyonu.

"Ova operacija je bila koordiniran i efikasan odgovor policije i carina naspram prijetnji organiziranog kriminala i terorizma. Ona jasno pokazuje šta može biti urađeno u pojačanoj saradnji", rekao je generalni sekretar Interpola Jurgen Stock.

U Toluci u Meksiku carinici su zaplijenili 460 miliona američkih dolara (422,4 milion eura) u gotovini i te čekove i obveznice u iznosu 450 miliona dolara (413 miliona eura).

Novac je očigledno trebao biti poslan u "konfliktna područja".

Oko 300 komada lakog naoružanja također je zaplijenjeno u 229 racija u operaciji Chimere u "ključnim graničnim zonama" zemalja učesnica.

Operacija Chimere će ući u drugu fazu kako bi se došlo do aktera ove trgovine naveo je Interpol, prenosi Le Point.