Kipar
0

Interpol traga za posmrtnim ostacima predsjednika Papadopulosa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kipar je zatražio pomoć Interpola u pronalaženju posmrtnih ostataka bivšeg kiparskog predsjednika Tasosa Papadopulosa ukradenih prije pet dana, saopćila je u srijedu kiparska policija.

Vlasti te ostrvske zemlje su objasnile da im je pomoć neophodna zato što je to prvi takav slučaj s kojim se sreću, prenosi Reuters.

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za neobični incident, niti su postavljeni bilo kakvi zahtjevi. Bilo je glasina da je porodica preminulog predsjednika dobila zahtjev za otkup njegovih posmrtnih ostataka, ali ih je policija demantovala.

Bivši predsjednik Papadopulos veoma je popularan među kiparskim Grcima. Njegovi posmrtni ostaci odnijeti su noć uoči godišnjice njegove smrti, 11. decembra, dok je pljuštala kiša. Čak je neko vrijeme bez struje ostala oblast u kojoj se nalazi groblje.

Krađe posmrtnih ostataka veoma su rijetke.

Najpoznatiji slučaj je krađa tijela filmske legende Charlieja Chaplina. On je preminuo 25. decembra 1977. godine, a tri mjeseca kasnije, kradljivci su od njegove udovice zatražili otkup za tijelo preminulog muža. Ona je odbila da udovolji njihovom zahtjevu. Lopovi su kasnije uhvaćeni, a tijelo vraćeno.