Svijet
0

Interpol raspisao tjeralicu za srpskim studentom

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Interpol je raspisao "crvenu tjeralicu" za srpskim studentom Miladinom Kovačevićem, osumnjičenim u SAD za prebijanje svojeg kolege sa sveučilišta Binghamptona Bryana Steinhauera, objavio je u ponedjeljak navečer dio beogradskih elektroničkih medija i dnevnik Politika od utorka.

Mediji prenose kako se na tjeralici objavljenoj na internetskoj stranici Interpola "Kovačević traži zbog kaznenog djela protiv života i zdravlja, a po uhidbenom nalogu koji je izdao sud okruga Brum američke savezne države New Yorka". Mediji dodaju da raspisivanje tjeralice praktično znači da sve zemlje članice te međunarodne policijske organizacije imaju obvezu da ga uhite.

Navodi se da su uz fotografije Kovačevića objavljene informacije o njegovoj dobi, nacionalnosti i tjelesnim osobinama.

Riječ je o slučaju koji je izazvao diplomatski spor između Sjedinjenih Država i Srbije.

Kovačević je optužen da je 4. svibnja u baru napao i teško ozlijedio studenta Bryana Steinhauera (22) iz Brooklyna, koji je potom pao u komu. State Department je otvorio istragu, a FBI je raspisao međunarodnu tjeralicu za 20-godišnjim Kovačevićem, koji je potom uhićen i određena mu je jamčevina od 100 tisuća dolara.

Iz zatvora je pušten 6. lipnja, nakon što je predao putovnicu, a srbijanski vicekonzul Igor Milošević platio jamčevinu - 20 tisuća dolara u gotovini i 80 tisuća dolara bankovnim nalogom. Nakon toga mu je, kako su izvijestili mediji, izdao novu putnu ispravu kojom je Kovačević pobjegao u Srbiju.

U cijeli slučaj su se zatim umiješali američka državna tajnica Condoleezza Rice i trojica američkih senatora pa je vicekonzul Milošević odmah vraćen u Srbiju, a potom je na sjednici srbijanske vlade smijenjen i srbijanski generalni konzul u New Yorku Slobodan Nenadović, koji je zanijekao je da je umješan u aferu izdavanja druge putne isprave srpskom studentu. Nenadović tvrdi da je spornu putnu ispravu izdao njegov suradnik vicekonzul Igor Milošević, dok je on bio na otprije dogovorenim liječničkim pretragama.

Odvjetnik Veselin Cerović, Kovačevićev punomoćnik, izjavio je ponedjeljak na konferenciji za novinare u Beogradu da mu "u američkom veleposlanstvu u Beogradu nisu rekli za što se njegov klijent tereti, kakva je pravna kvalifikacija kaznenog djela niti zašto se traži da se dobrovoljno vrati u SAD".

On i Kovačevićevi roditelji su novinarima rekli i da se "Miladin ne skriva i vjeruje u zakone svoje zemlje", da se "ozlijeđeni sad osjeća dobro" te da "zločina nije ni bilo, nego je izmišljen".