Rusija
0

Interpol ponudio pomoć u istrazi o napadima u metrou

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodna policijska organizacija Interpol ponudila je u ponedjeljak "punu podršku" Rusiji u istrazi o napadima u moskovskom metrou u kojima je prema posljednjim podacima poginulo 38 osoba.

Interpol čije je sjedište u Lionu u Francuskoj, stavio je na raspolaganje ruskim vlastima "svu moguću pomoć i resurse u istrazi o atentatima" kao i da će svi zahtjevi ruske strane za pomoć u informacijama biti razmatrani kao prioritet.

Interpol je takođe ponudio da obavijesti vlasti zemalja članica te organizacije objavljujući jednu od potjernica - crvenu koja se odnosi na hapšenje i ekstradiciju, plavu kojom se traže informacije o osumnjičenima ili zelenu kojom se objavljuju informacije o kriminalcima za koje se vjeruje da bi mogli da počine kriminalna djela i u drugim zemljama.

"Današnji samoubilački napadi su nerazumni i za svaku osudu jer im je cilj civilno stanovništvo, izjavio je direktor policijske službe u toj organizaciji Jean-Michelle Lubuten", javio je Radio Slobodna Evropa.

Prema novom bilansu, ukupno 38 osoba je poginulo u dva bombaška napada jutros u moskovskom metrou. Portparol istražnog odbora ruskog tužilaštva Vladimir Markin rekao je da su pronađeni posmrtni ostaci žena koje su počinile samoubilački napad.