Svijet
0

Interpol: Olimpijske igre meta terorističkih napada

FENA
Postoji "stvarna mogućnost" da će Ljetne olimpijske igre u Pekingu biti meta terorista ili antikineskih grupa koje bi mogle napasti sportiste, izjavio je u petak generalni sekretar Interpola.

"Pokušaj terorističkog akta stvarna je mogućnost i istinski razlog zabrinutosti za zemlje koje posljednjih godina organiziraju održavanje olimpijskih igara", izjavio je Ronald Noble na otvaranju međunarodne konferencije o sigurnosti u Pekingu, javio je Reuters.

"Nedavni protesti u vezi s Tibetom stvorili su dodatne značajne komplikacije normalnim sigurnosnim planovima za veliki međunarodni događaj poput olimpijade", izjavio je on.

Nošenje olimpijskog plamena izazvalo je protibetanske i antikineske proteste, nakon nemira na Tibetu prošlog mjeseca u kojima je po navodima kineskih vlasti poginulo dbadesetak osoba.

"U svjetlu nedavnih dešavanja, sve zemlje čiji sportisti učestvuju na pekinškoj olimpijadi moraju se pripremiti za mogućnost da grupe i pojedinci odgovorni za nasilje tokom nošenja baklje širom svijeta mogu održati svoje proteste tokom Igara", izjavio je Noble.

"Te aktivnosti mogle bi biti u obimu od prekida normalnih aktivnosti poput saobraćajnih linija ili uplitanja u sama takmičenja do nasilnijih činova poput napada na olimpijske zvaničnike ili sportiste i uništavanja imovine", dodao je on.

"Ono što je tek najgore, moramo biti spremni za mogućnost da Al-Qaida ili neka druga terporistička grupa pokuša pokrenuti smrtonosni teroristički napad na ovim igrama", kazao je Noble.