Svijet
0

Internista smatra da je Glavaš sposoban za nastavak istrage u tzv. slučaju garaža

FENA
Branimir Glavaš sposoban je za sudjelovanje u kaznenom postupku, mišljenje je interniste Vladimira Gašparovića, jednog od članova zagrebačkog liječničkog konzilija koji je početkom sedmice u osječkoj bolnici pregledao Glavaša.

Liječnik Gašparović zaključio je da je Glavaš, sa stajališta interne medicine, raspravno sposoban, no, kako se neslužbeno doznaje na sudu, za odluku o nastavku prekinute istrage protiv Glavaša odlučujuće će biti mišljenje psihijatrice Vere Folnegović Šmalc koje još nije stiglo do istražnog suca Zdenka Posavca.

Po riječima glasnogovornika suda Krešimira Devčića, odluku o mogućem nastavku istrage protiv Glavaša, koja je u decembru prekinuta zbog njegova lošeg zdravlja uzrokovanog štrajkom glađu, sudac Posavec će donijeti na temelju nalaza liječničkog konzilija i neće sazivati posebno ročište da sasluša liječnike, kao što je to bilo zadnji put.

Osim zagrebačke istrage u tzv. slučaju garaža, u kojemu ga se sumnjiči za mučenja i ubojstva srpskih civila u garažama osječkog Sekretarijata za narodnu obranu 1991., protiv Glavaša je prekinuta i istraga za ubojstva osječkih civila na obali Drave (tzv. slučaj selotejp) koja je pokrenuta na tamošnjem Županijskom sudu.

Po nalogu istražnog suca u tom postupku Marija Kovača, Glavaša je danas pregledala psihijatrica Željka Vukšić Mihaljević koja izvještaj o procesnoj sposobnosti ili nesposobnosti mora dostaviti do petka.

Po posljednjim nalazima osječkih liječnika, kod Glavaša je postignut zdravstveni napredak jer, osim tekuće, uzima i čvrstu hranu koju organizam prihvaća, no izraženi su neurološki problemi zbog kojih je potreban oporavak od tri do šest mjeseci.