Svijet
0

Internet preplavljen lažnim snimcima pada aviona Germanwingsa

Klix.ba
Screeshot jednog od snimaka
Screeshot jednog od snimaka
Nakon što su njemački Bild i francuski Paris Match objavili kako postoji snimak posljednjih minuta leta aviona Airbus A320 kompanije Germanwings koji se srušio u francuskim Alpama, na internetu se pojavilo nekoliko snimaka koji su, najvjerovatnije, lažni.

Do sada se na YouTubeu pojavilo nekoliko snimaka čiji vlasnici tvrde da predstavljaju autentični videozapis posljednjih nekoliko minuta leta Germanwingsa.

Međutim, policijski izvori tvrde da izvještaji Bilda i Paris Matcha nisu autentični, dok se sadržaj objavljenih snimaka ne podudara s onim što su prenijeli Bild i Paris Match.

Najvjerovatnije se radi o potpuno lažnim snimcima.

Rekonstrukcija posljednjih trenutaka aviona koju nude Bild i Paris Match izgleda ovako:

10:34 Čuje se prvi alarm, audiovizuelno upozorenje o poniranju i potrebi da se podigne avion. Nema reakcije od Lubitza. Mogu se čuti zvuci putnika koji u panici trče zrakoplovom.

10:35

Kapetan traži željeznu polugu skrivenu u zadnjem dijelu aviona. Čuje se snažno lupanje i udarci po metalu. Kapetan pokušava otvoriti vrata polugom.

10:37 Čuje se drugi alarm, audiovizuelna upozorenja o neposrednoj prijetnji udara o zemlju. I dalje nema reakcije od Lubitza.

Kapetan viče: "Otvori ta prokleta vrata!"

10:38 Uprkos buci, može se čuti kako Lubitz normalno diše kroz masku s kisikom. Avion se nalazi na visini od 4.000 metara.

10:40

Izvana se čuje žestok udarac, iznutra krici. Airbus udara u planinu desnim krilom. Minutu kasnije, muk.