Svijet
0

International Herald Tribune o TV debati Sarkozy - Royal

FENA
Američki dnevnik International Herald Tribune piše u četvrtak o TV debati između konzervativca Nicolasa Sarkozyja i socijalistkinje Segolene Royal, neposredno pred drugi krug francuskih predsjedničkih izbora u nedjelju.

Na trenutke vrlo žustra rasprava bila je koncentrirana uglavnom na domaće probleme – nezaposlenost, kriminal, zdravstvo, mirovinski sistem te osjećaj besperspektivnosti kod mlade generacije.

Segolene Royal je naglašavala da je njezin protivnik član aktualne vlade te da je zbog toga odgovoran za sadašnju situaciju, dok je Nicolas Sarkozy nastojao dovesti u pitanje opću sposobnost Segolene Royal da bude predsjednica države.

Kako javlja američki dnevnik, koji se istovremeno štampa u New Yorku i Parizu, TV debatu je gledao velik broj Francuza, iako debata sama vjerojatno nema neki dubok učinak na biračko tijelo.

Naime, prema jednoj anketi gotovo 90 posto glasača već zna za koga će glasati. Od sredine januara ankete kontinuirano pokazuju da je Nicolas Sarkozy u prednosti.

Jedno od glavnih pitanja bilo je - zašto je stopa ekonomskog rasta u Francuskoj niža od rasta u drugim velikim ekonomijama i kako to promijeniti?

Sarkozy je rekao da je odgovor jasan: "Mi manje radimo od drugih", te se založio da Francuzi koji žele mogu ponovno raditi i duže od 35 radnih sati sedmično, što im zakon sada zabranjuje. "Što će vam slobodno vrijeme ako nemate novca?" – upitao se Sarkozy.

Segolen Royal je upitala Sarkozyja: "Ako vam toliko smeta radna sedmica od 35 sati, što je niste ukinuli?"