Herman Van Rompuy
0

"Integracija u EU obezbjeđuje mir i stabilnost"

SRNA
Herman Van Rompuy (Foto: AP)
Herman Van Rompuy (Foto: AP)
Predsjednik Savjeta EU Herman Van Rompuyocijenio je da se integracijom zemalja zapadnog Balkana u EU obezbjeđuju mir i stabilnost u regionu.

"Stav 27 članica EU da zapadni Balkan u jednom trenutku treba da se pridruži EU, ne odnosi se samo na praktične mogućnosti za pojedince, već se tiču egzistencijalne stabilnosti i mira za sve građane", istakao je Van Rompuy za beogradsku "Politiku".

On je naglasio da je proces priključenja EU, ipak, nemoguć bez aktivnog učešća građana.

Van Rompuy je objasnio da je, iz istog razloga, 15 evropskih zemalja, zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), odlučilo da dodjeli Grčkoj pomoć od 110 mlijardi evra, da bi budućnost te valute bila osigurana.

On je istakao da u slučajevima krize praktične pogodnosti koje pruža EU nemaju dovoljnu težinu i da političari, takođe, treba da daju ubjedljive odgovore na teška pitanja.

"Zašto smo mi, 15 evropskih zemalja i MMF, odlučili da pozajmimo Grčkoj 110 milijardi evra pomoći i da osiguramo budućnost evra? Ili, zašto mi, 27 zemalja članica EU, smatramo da zapadni Balkan, region toliko stradao i propatio tokom proteklih ratova, u jednom trenutku treba da se pridruži EU? Zašto 27 zemalja nastavljaju da rade zajedno", naveo je Van Rompuy.

On je naglasio da su vlade ovih zemalja svjesne da u današnjem globalizovanom svijetu više ne mogu samostalno da garantuju dobrobit i sigurnost svojih građana. 
"Stoga, čak i ako se uvek ne slažu oko svih pitanja, i ponekad imaju i sasvim suprotne stavove, svih 27 vlada radije će biti članovi evropskog kluba, nego što će ostati sami po strani", dodao je Van Rompej.

"Da bi smo odbranili naše evropske vrijednosti, interese i poslove mi treba da nastavimo da delamo zajedno. Današnji svijet od nas traži da razvijemo jaču ekonomsku politiku, još više združenu spoljnu i klimatsku politiku. Drago mi je da su sve članice Savjeta EU spremne da preuzmu ovu zajedničku odgovornost", naveo je Van Rompuy.