Svijet
0

Inspektori IAEA "zadovoljni" posjetom Yongbyonu

FENA
Foto: AP; Olli Heinonen
Foto: AP; Olli Heinonen
Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izjavili su u petak da su zadovoljni posjetom Yongbyonu, glavnom sjevernokorejskom nuklearnom kompleksu u funkciji, javila je japanska agencija Kyodo prenoseći saopćenje iz Pyonyanga.

Šef delegacije IAEA-e Ollie Heinonen je precizirao kako je inspektorima bilo dozvoljeno da posjete sve što su željeli vidjeti, javio je Kyodo.

Pomoćnik generalnog direktora IAEA-e Heinonen je saradnju Sjeverne Koreje okarakterizirao kao "izvrsnu".

"Zadovoljni smo posjetom", kazao je on, prenijela je japanska agencija koja ima jedan ured u Pyongyangu.

Ekipa IAEA-e se u petak vratila u glavni grad Sjeverne Koreje, nakon što je u Yongbyonu, udaljenom 130 kilometara od njega, provela jedan dan.

Inspektori IAEA-e su doputovali u Sjevernu Koreju prvi put nakon decembra 2002. godine, kada su ih vlasti u Pyongyangu protjerale.

Komunistički režim je pozvao inspektore da razgovaraju o zatvaranju reaktora u Yongbyonu, na sjeveru zemljej. Ova mjera je prva faza višestranog sporazuma potpisanog 13. februara u Pekingu kojim se Sjeverna Koreja obavezala na denuklearizaciju.

Yongbyon najprije treba biti zatvoren, a zatim potpuno deaktiviran, istovremeno sa svim nuklearnim programima Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja je, poslije više rundi multilateralnih pregovora, u februaru pristala da zatvori nuklearni reaktor Yongbyon u zamjenu za ekonomsku pomoć, postepeno ukidanje trgovinskih sankcija i brisanje s američkog spiska "otpadničkih" država koje sponzoriraju terorizam.

Pyongyang je dosad odbijao ispuniti sporazum tražeći da mu prethodno bude odblokirano 25 miliona dolara iz banke u Macau, zamrznutih nakon istrage o pranju novca koju je provelo američko ministarstvo finansija.

Yongbyon, kompleks od stotinak objekata, izgrađen je 1980-ih godina i nalazi se 100 kilometara sjeverno od Pyongyanga. U njemu su nuklearni reaktor i postrojenje za preradu plutonija, u kojima se može proizvoditi materijal za izradu atomske bombe.

Japan i SAD kritizirali su, u međuvremenu, Sjevernu Koreju zbog toga što je između utorka i srijede izvela probu raketa kratkog dometa.