Svijet
0

Inspektori IAEA krenuli ka Yognbyonu

FENA
Foto: Yongbyon - satelitski snimci
Foto: Yongbyon - satelitski snimci
Inspektori Ujedinjenih naroda u četvrtak su krenuli ka sjevernokorejskom ključnom nuklearnom reaktoru kako bi raspravljali o gašenju toga postrojenja, dok se Sjeverna Koreja našla pod rastućim međunarodnim kritikama zbog lansiranja projektila prošle sedmice.

Ta posjeta je prvi obilazak inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) reaktora Yongbyon otkako su njeni posmatrači istjerani iz zemlje krajem 2002. godine.

Olli Heinonen, zamjenik direktora IAEA-e, izjavio je TV vijestima Associated Pressa da će njegov tim obići četiri postrojenja i raspravljati o konkretnim aranžmanima za buduću potvrdu gašenja reaktora i nadzor. On je naglasio kako posjeta ne predstavlja zvaničnu inspekciju.

"Idemo vidjeti ta postrojenja i nastavit ćemo raspravu o više detalja", izjavio je Heinonen za APTN u svom hotelu u Pyongyangu prije odlaska prema reaktoru.

U međuvremenu je japanski premijer Shinzo Abe osudio sjevernokorejsku komunističku vladu zbog lansiranja kratkometnih projektila, nazivajući to provokacijom koja prkosi UN-u i mogla bi destabilizirati regiju.

"Trebali bismo tzražiti oštar odgovor međunarodne zajednice", izjavio je Abe u Tokiju.

Sjeverna Joreja pojačala je osjećaj hitnosti u rješavanju spora oko njenoga nuklearenog programa u oktobru kada je izvela probu svoje prve atomske bombe. Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je taj potez i usvojilo rezoluciju koja, između ostalog, i zabranjuje probe projektila.

"Ne mislim da će to direktno ugroziti našu sigurnost", izjavio je Abe o testiranju projektila. "U svakom slučaju, to je kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a", kazao je.

Američki zvaničnici u Washingtonu također su kritizirali lansiranja, koja su se izvedena u utorak ili u srijedu, sudeći po različitim izvještajima.

"Očekujemo od Sjeverne Koreje da se suzdrži od izvođenja dodatnih provokativnih lansiranja balističkih projektila, aktivnosti koje destabiliziraju sigurnost u sjeveroistočnoj Aziji", izjavio je Gordon Johndroe, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

U četvrtak je tim IAEA-e otputovao iz sjevernokorejske prijestonice ka reaktoru Yongbyon, oko 100 kiklometara ka sjeveroistoku. Vjeruje se da reaktor od pet megavata može proizvesti dovoljno plutonija za jednu atomsku bombu godišnje.

Heinonen, čiji je tim doputovao u utorak u Pyongyang, odbio je predočiti detalje svojih dosadašnjih rasprava sa sjevernokorejskim zvaničnicima.

Upitan da li je moguće da Sjever ugasi reaktor tokom njegove posjete, Heinonen je izjavio novinarima da će on i njegov tim "vidjeti šta imaju na stolu" do petka navečer.

Planovi za zvaničnu inspekciju trebali bi imati odobrenje Odbora guvernera IAEA-e čije je sjedište u Beču, izjavio je Heinonen u srijedu.