Svijet
0

Industrijska proizvodnja u Italiji i dalje pada

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Industrijska proizvodnja u Italiji u julu je pala za 0,2 posto u odnosu na mjesec ranije, pokazuju desezonirani podaci italijanskog statističkog ureda Istat.

Time je pad industrijske proizvodnje u trećem najvećem gospodarstvu eurozone nastavljen, no znatno je ublažen na mjesečnoj razini, budući da je u lipnju iznosio revidiranih 1,3 posto, nasuprot prvotno objavljenih 1,4 posto, objavio je Istat.

U tromjesečnom razdoblju, uključujući juli, industrijska proizvodnja smanjena je za 1,2 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca, pokazao je najnoviji izvještaj.

U usporedbi s istim razdobljem lani, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u julu je smanjena za 7,3 posto, prenosi business.hr.

U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci pala je za sedam posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazuju podaci statističkog ureda.

O produbljenoj recesiji u italijanskom gospodarstvu svjedoči i najnoviji izvještaj Istata o padu sezonski i kalendarski prilagođenog bruto domaćeg proizvoda koji je bio veći nego što se prvotno procijenilo.

Aktivnosti u italijanskom gospodarstvu pale su u drugom tromjesečju za 0,8 posto u odnosu na tromjesečje prije, a na godišnjoj razini za 2,6 posto, pri čemu je velik uteg aktivnostima bila slaba domaća potražnja, objavio je Istat početkom sedmice.

Italija je u recesiji od sredine prošle godine, a vodeći pokazatelji upućuju na zaključak da oporavak vjerojatno ne treba očekivati prije sredine iduće godine.