Svijet
0

Indonezijski vulkan i dalje izbacuje oblake pepela

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Indonezijski vulkan Merapi, koji se aktivirao 26. oktobra, nastavio je danas da izbacuje oblake pepela, dok će budistički hram Boronuduru, 40 kilometara od vulkana biti zatvoren još nedjelju dana, saopštili su zvaničnici.

"Intenzitet erupcije Merapija se smanjuje. Još se registruju manje erupcije i na snazi je stepen opreza", izjavio je Raden Sukhyar, zvaničnik službe za praćenje vulkana.

On je dodao da vulkan još izbacuje oblake pepela koji su jutros u 6.00 sati dostigli visinu od 1000 metara.

Od 26. oktobra kada je počela erupcija poginulo je 194 ljudi, a više od 360.000 ljudi je evakuisano.

Zbog erpucije otežan je aviosaobraćaj, a pojedine kompanije su otkazale brojne letove. Aerodrom u Jogjakarti, na manje od 30 kilometara od vulkana ostaće zatvoren do ponedjeljka 15. novembra. 

Zbog nedavnih katastrofa koje su pogodile zemlju, zemljotresa i cunamija kada je poginulo više od 400 ljudi, indonezijski predsjednik Susilo Bambang Judhojono je odlučio da skrati boravak na dva samita u Aziji - grupe 20 u Seulu i Ekonomskog foruma Azija-Pacifik (Apec) u Jokohami.

On će na samitu G20 koji je počeo danas prisustvovati samo sutra, drugog dana a na sastanku APEK-a u subotu 13. novembra.
Najveći budistički hrama na svijetu biće zatvoren za javnost još najmanje nedjelju dana jer je hram prekriven vulkanskim pepelom.

"Debljina vulkanskog pepela kojim je prekriven hram je 2,5 centimetra. Strahujemo da bi pepeo mogao oštetiti kame ukoliko ga ubrzo ne skinemo", izjavio je zvaničnik službe za očuvanje hrama Marsis Sutopo.

Ova velika kamena piramida se nalazi u centralnom dijelu ostrva Java u Indoniziji.

Piramida je verovatno građena između 750. i 850. godine za vreme vladavine dinastije Sailendra. Vekovima je bila prekrivena vulkanskim pepelom dok je Evropljani nisu otkopali.

Unesko je 1991. godine stavio ovaj hram na listu svetske kulturne baštine.