Svijet
0

Indonezija: Zabranjena proslava Nove godine u pokrajini Aceh

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Islamska policija u indonežanskom gradu Banda Aceh zaplijenila je na hiljade petardi i truba, nakon što je gradska administracija prvi put zabranila proslavu Nove godine.

Sinoć je policija sprovela raciju uličnih tezgi i prodavnica koje su prodavale ove proizvode slijedeći direktivu islamske Konsultativne skupštine u kojoj stoji da su proslava Nove godine ili čestitanje "Srećan Božić" zabranjeni u gradu Banda Aceh.

Vlasti grada podržali su fetvu zabranom novogodišnje proslave u gradu.

Visoki zvaničnik islamske policije u Banda Aceh Reza Kamilin rekao je AFP-u da je delovanje policajaca uoči novogodišnje noći imala za cilj da osigura da stanovnici poštuju pozive vlade i vjerske skupštine.

On je naglasio da ne treba uopće da postoje proslave Nove godine.

Zabrana nije zakonski obavezujuća, ali je nametnuta od šerijatske policije, čija uloga je u "očuvanju morala".

Banda Aceh je glavni grad provincije Aceh, jedini dio Indonezije u kojem se primjenjuje islamski, odnosno šerijatski zakon.

Ovo je prvi put da je jedna administracija u ovoj provinciji zabranila proslavu Nove godine.

Kako je najavljeno islamska policija će sprovesti kontrole u hotelima, koje je upozorila da ne organiziraju proslave Nove godine.

"Razbit ćemo svako masovno okupljanje. Ako neko bude viđen s petadrama i trubama one će biti zaplijenjene", najavio je Kamilin.