Svijet
0

VIDEO / Indonezija: Vulkan Lokon izbacuje pepeo 3.500 metara uvis

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Indonežanski vulkan Lokon jutros je nastavio da izbacuje velike količine pepela i do 3.500 metara u visinu, ali letovi zasad nisu ugroženi, saopćili su zvaničnici.

"Vulkan je jutros ponovo proradio, a erupcija je najsnažnija još od kraja juna. Izbacio je stijene i pepeo", kazao je AFP-u vulkanolog koji radi za vladu Indonezije.

On je kazao da su aerodromski zvaničnici upozoreni zbog prisustva pepela u atmosferi, ali da letovi zasad nisu ugroženi i da aerodromi nisi zatvoreni.

"Vulkan je još uvijek u fazi erupcije. Ne možemo predvidjeti da li će aktivnost biti smanjena ili će biti još erupcija", dodao je.

Vulkan na planini Lokon je jedan od najaktivnijih u području Indonezije, a u njegovoj erupciji koja je zabilježena 1991. godine poginuo je jedan švajcarski turista. Najnovije erupcije registrirane su u četvrtak, od kada je zbog predostrožnosti raseljeno više od 5.200 ljudi.

U indonežanskom arhipelagu postoji nekoliko desetina aktivnih vulkana, a oblast se nalazi u takozvanom "vatrenom prstenu" između Pacifika i Indijskog okeana, u kojem često dolazi do velikih tektonskih poremećaja.

U seriji erupcija najaktivnijeg vulkana u Indoneziji, koji se nalazi na planini Merapi na ostrvu Java, prošle godine je poginulo više od 350 ljudi.