Moralna rehabilitacija
0

Indonezija: Uhapsili pankere i ošišali ih naćelavo

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Policija u Aceh provinciji u Indoneziji okupila je punkere u školi u Aceh Besaru i ošišala ih naćelavo. Šerijatska policija je dala izjavu prema kojoj njihovi službenici moralno rehabilitiraju više od 64 mlada obožavatelja punk muzike.

Uhapšeni su nakon što su došli na koncert koji je za cilj imao prikupljanje sredstava za sirotište.

Grupa uhapšenih indonezijskih punkera je u zatvoru u policijskoj stanici na Sumatri. Otako su uhapšeni, i muškarci i djevojke su ošišani, a natjerani su da se okupaju u jezeru, promijene odjeću i mole se.

"Mi se bojimo da će islamski šerijatski zakon biti ''uprljan'' njihovim aktivnostima. Nadamo se da ih je ovo naučilo lekciju i da smo ih rehabilitirali", rekao je gradonačelnik Illiza Sa'aduddin Djamal koji je naredio hapšenja.

Polcija je uhapsila samo one mladiće koji su imali tetovaže, popularne frizure - krijeste, uske pantalone i lance. Oni će provesti deset dana u kampu rehabilitacije koji će voditi šerijatska policija.

"Oni su grozni, mi ih moramo popraviti kako bi se ponašali moralno i normalno. Trebaju grub tretman kako bi popravili svoje ružne navike, a i njihovo mentalno zdravlje je problematično", rekao je šef policije Iskandar Hasan, prenosi AFP.