Svijet
0

Indonezija u strahu od novog cunamija

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Dvije godine nakon što je zemljotres na području zapadne Indonezije prouzokovao pojavu monstruoznog cunamija, naučnici očekuju isti scenarij nekada u narednim desetljećima, a ovaj put će glavni grad središnjeg dijela zapadne obale Padang osjetiti punu snagu valova.

Predviđa se da će gusto naseljena obala otoka Sumatre, samo malo južnije od tsunami žarišta, biti pokrivena ogromnim valom vode.

"Područje označeno crvenom bojom će jednostavno nestati.", izjavio je gradonačelnik Padanga Fauzi Bahar, pokazujući na satelitskom prikazu koliko duboko će valovi doprijeti do grada.

Grad u kojem živi 900,000 stanovnika već je započeo sa izgradnjom evakuacionih ruta i adekvatnom edukacijom stanovništva, ali unatoč ovim mjerama, vlasti očekuju da će poginuti barem 60,000 ljudi, koji neće uspjeti izbjeći smrtonosne valove, čak iako budu na vrijeme upozoreni.

"Ljudi će jednostavno nestati pod neukrotljivim valovima.", ogorčeno je izjavio Bahar.

U utorak, 26. decembra ove godine biti će druga godišnjica od najsnažnijeg zemljotresa u posljednjih četrdeset godina, koji je zahvatio zapadnu obalu Sumatre, te prouzorokovao izuzetno visoke valove u Indijskom oceanu, koji su strahovitom brzinom udarili u gradove i ljetovališta širom dvanaest zemalja.