Svijet
0

Indonezija: Potonuo brod s afganistanskim izbjeglicama

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Više desetaka osoba, uglavnom Afganistanaca, koji su se uputili prema Australiji da bi tražili azil, uspjeli su se domoći indonezijske obale plivajući nakon što se njihov brod prevrnuo u udaru velikog vala.

U subotu se traži još deset od trideset osoba, dok indonezijske vlasti ispituju one koji su uspjeli da se dokopaju obale, precizirala je lokalna policija.

Stanovnici grada Wonogoro, na istočnoj obali Jave, signalizirali su u petak navečer da je na njihovu plažu plivajući ili nošeno valovima pronađeno desetak osoba, precizirao je šef lokalne policije Rinto Đatmono za AFP.

Policija je ispitala u subotu više od 70 osoba. Prema prvim nedovoljnim informacijama, čamac je prevozio 80 do 100 osoba.

"Prema onom što su nam rekli, motor se pokvario dva dana ranije, a zatim je snažni talas prevrnuo i uništio čamac", dodao je Đatmono.

Indonezija je uobičajena tačka prelaza za bespravne tražioce azila koji pokušavaju da stignu na australijski Božični otok koji je bliži Javi nego australijskom otoku.

Brodovi, često u lošem stanju ne uspijevaju uvijek na svom putovanju. U decembru je čamac s 250 osoba većinom Afganistanaca i Iranaca potonuo, preživjelo ih je 47.