Svijet
110

Indonezija pogubila šest dilera droge i uzrokovala diplomatski haos

Klix.ba
Indonezijske vlasti su pogubile šest osoba uključujući pet stranih državljanja zbog droge, nakon čega su uslijedile žestoke kritike diplomata zemalja čiji su građani pogubljeni.

Brazil i Holandija, čiji su građani među pogubljenim, osudili su ubistva i opozvali ambasadore iz Indonezije, kako bi se obavile konsultacije.

Pogubljenja je obavio streljački vod nešto poslije ponoći u nedjelju, a radi se o prvom strijeljanju otkako je predsjednik Joko Widodo.

Građani Malavija, Nigerije i Vijetnama su također pogubljeni, a ubijena je i žena iz Indonezije.

Brazilska predsjednica DIlma Rousseff je izdao saopćenje zbog smaknuća Brazilca Marca Archera Cardosa Moreire u kojem je naveo da je ovaj događaj ugrozio odnose dvije zemlje. Uputila je riječi saučešća porodici Moreiro.

Rousseff je u nekoliko navrata pokušala uložiti žalbu i spriječiti izvršenje smrtne kazne, no, predsjednik Widodo je njene zahtjeve ignorisao.

Pedesettrogodišnji Moreira je zhapšen na aerodromu u Jakarti sa 13 kilograma kokaina 2003. godine. On je prvi Brazilac koji je legalno pogubljen u inostranstvu. Brazil trenutno lobira kako bi spasio drugog Brazilca Rodriga Gulartea, kojem prijeti smaknuće.

Holandske vlasti su također osudile potez indonezijskih vlasti. Njihovi zahtjevi također nisu urodili plodom.

Otkako je preuzeo funkciju predsjednika u oktobru, Widodo se suočava s kritikama zbog njegove podrške izvođenju smrtne kazna. Prošlog je mjeseca izjavio da će odbiti 64 zahtjeva za ukidanje smrtne kazne za osobe koje su osuđene zbog droge. Među njima su dva Australca koji su 2005. godine uhapšeni sa više od 8 kg droge.

Indonezijski zakoni koji se odnose na drogu su veoma strogi. Smrtna kazna je ponovo uvedena 2013. godine nakon četverogodišnje pauze, ali 2014. godine nije bilo smaknuća.