Svijet
0

Indonezija: Poginule 22 osobe, uništeno na hiljade domova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dvadeset i dvije osobe su poginule i 210 povrijeđeno u utorak u potresu jačine 6,1 stepen Richtera u indonezijskoj pokrajini Aceh, prema novom bilansu koji je u srijedu objavila indonezijska Agencija za prirodne katastrofe.

"Na hiljade zgrada i kuća je oštećeno", izjavio je Sutopo Purwo Nugroho, glasnogovornik Agencije.

"Upućen je helikopter u pokrajinu Aceh, koja je već razorena 2004. godine potresom i cunamijem, kako bi pomogao naporima spasilaca, posebno na granici između okruga Aceh Centar i Bener Meriah, regiju koja je najviše pogođena potresom", precizirao je glasnogovornik.

Upućen je i avion u ovu oblast kako bi procijenio štete.

Policija i vojska pomažu spasiocima koji u ruševinama džamije, u kojoj su se u trenutku potresa nalazila djeca na pohađanju kurs iz učenja Kur'ana, tragaju za preživjelim.

Šestero djece je poginulo, dok se 14 još nalazi pod ruševinama, naveli su spasioci.

Potres je registrovan u utorak u 07:30 sati na dubini od 10 kilometara i 55 kilometara južno od grada Bireuna u planinskom okrugu Bener Meriah, na otoku Sumatra (na sjeverozapadu).

Regija je već uništena 2004. godine u snažnom potresu, poslije kojega je uslijedio cunami u kojem je život izgubilo više od 200.000 ljudi u Aziji.

Indonezija se nalazi na "vatrenom prstenu", gdje se često sudaraju tektonske ploče, što redovno izaziva potrese ili vulkanske erupcije, podsjeća agencija AFP.