Putovali ka Australiji
0

Indonezija: Nestalo 217 ilegalnih imigranata

SRNA
Dvojica preživjelih imigranata (Foto: AFP)
Dvojica preživjelih imigranata (Foto: AFP)
Najmanje 217 ljudi je nestalo kada je u blizini istočne obale indonežanskog ostrva Jave potonuo brod sa ilegalnim imigrantima koji su putovali ka Australiji, saopštili su danas zvaničnici.

Vjeruje se da su mnogi putnici na drvenom brodu bili ekonomski migranti iz zemalja poput Afganistana. Indonezija je tranzitna tačka za ilegalne imigrante sa Bliskog istoka, koji prelaze Indijski okean u potrazi za boljim životom u Australiji.

Vlasti su objavile kontradiktorne podatke o nesreći koja se dogodila kada se brod našao na udaru snažnog vjetra. Prema podacima centra za katastrofe na istočnoj Javi, spaseno je samo 76 od 380 ljudi. 

Portparol spasilačke službe Harijadi Purnomo izjavio je da je nestalo 217 ljudi, dok su 33 osobe spašene. Zvaničnici navode da je među spasenima jedna žena, dok su ostali dječaci uzrasta osam do deset godina.

Preživjeli su dehidrirali i veoma su iscrpljeni, pošto su plutali na otvorenom moru oko pet časova, rekli su zvaničnici. Brod je bio pretovaren, pošto je bio predviđen za prevoz najviše 100 ljudi.

Lokalna televizija prikazala je nekoliko preživjelih na klinici u gradu Trengalek, a zvaničnici su stigli na lice mjesta kako bi obavili informativne razgovore.

Operaciju spašavanja otežavaju loši vremenski uslovi, sa smanjenom vidljivošću.