Svijet
1

Indonezija: Ekstremisti proslavljali godišnjicu napada na SAD

FENA
Oko 100 islamskih ekstremista u utorak se okupilo ispred američke ambasade u Džakarti slaveći smrtonosne napade na SAD 11. septembra, prije 11 godina.

Demonstranti su nosili fotografije ubijenog vođe Al-Kaide Osame bin Ladena i transparente na kojima je pisalo "Svi smo mi Osama", dok je na desetine policajaca čuvalo ambasadu, prenosi AFP.

Okupljeni ekstremisti nosili su transparente na kojima je, takođe, pisalo "Vrijeme je za revoluciju" i "Demokratija donosi tlačenje".

"Oni (otmičari aviona) žrtvovali su svoje živote u odbrani muslimana u Palestini", rekao je portparol indonežanske grupe Šerijat, organizatora okupljanja, Muhamed Fahri.

On je istakao da ono što su tada otmičari uradili bio je podsjetnik američkoj vladi da stane s ugnjetavanjem muslimana i podrškom izraelskoj vladi.

Fahri je dodao da je u utorak prvi put njegova grupa Šerijat, osnovana 2010. godine, obilježila napade na američke gradove.

Američka arogancija pala je zajedno s Kulama bliznakinjama, navedeno je u saopćenju grupe Šerijat.

Indonezija, pretežno muslimanska nacija, suočena je i sama s terorističkim napadima posljednju deceniju.

Najveći napad, koji je izvela teroristička mreža Džema islamija, dogodio se na Baliju, u oktobru 2002. godine, kada je 202 osoba poginulo, većinom turisti sa zapada.