Svijet
0

Indonezija - Egipat: Nove žrtve ptičije gripe

FENA
Od ptičijeg gripa je preminula jedna 19-godišnja devojka u Indoneziji, a jedna 27-godišnja žena u Egiptu. Južnokorejski ministar poljoprivrede je najavio u subotu likvidaciju 273.000 peradi jer je utvrđeno da je uzročnik nove epidemije ptičijeg gripa u toj zemlji visoko virulentni virus H5N1.

Neimenovana Indonežanka, iz sela u zapadnoj provinciji, preminula je u petak u gradu Garutu, oko 200 km jugoistočno od Džakarte, pošto je tri dana bila na liječenju u bolnici.

Utvrđeno je da je šest dana prije nego što je primljena u bolnicu bila u kontaktu s uginulom živinom, izjavio je Nioman Kandun iz ministarstva zdravlja, prenio je AP.

Egipćanka Varda Eid Ahmed, iz mjesta Beni Suef oko 90 km južno od Kaira, preminula je poslije nedjelju dana liječenja u bolnici. Utvrđeno je da je bila zaražena virusom H5N1, ali se ne zna kako se zarazila.

Ovim se broj žrtava ptičijeg gripa u Indoneziji popeo na 62 a u Egiptu na 11. U toj bliskoistočnoj zemlji prvi put je ptičiji grip otkriven 2006. godine. Bilo je zaraženo 19 ljudi, ali je osmoro ozdravilo.

Iz južnokorejskog ministarstva poljoprivrede najavili su za subotu uništavanje 273.000 peradi na farmi kokošaka u Čonanu, oko 90 km južno od Seula, gdje je epidemija ptičijeg gripa otkrivena početkom sedmice.

Za sada će biti uništena i jaja i sve ptice u radijusu od 500 metara oko farme zahvaćene epidemijom.

Epidemije ptičijeg gripa pojavile su se 2003. godine i u svijetu je odnijela 160 ljudskih života.

Do obolijevanja ljudi dolazilo je uglavnom nakon njihovog direktnog kontakta sa zaraženom živinom, ali do sada nije bilo prenošenja bolesti sa čovjeka na čovjeka.

Bolest za ljude nije smrtna ukoliko se uzme lijek "Tamiflu" u roku od 48 sata poslije prve infekcije virusom H5N1.