"Ništa nije učinio za nas"
0

Indonežani žele uklanjanje Obamine statue

FENA
Sporna statua
Sporna statua
Statua Baracka Obame kao dječaka, koji je u tom uzrastu jedno vrijeme živio u Indoneziji, dovela je u nepriliku vlasti u Džakarti koje namjeravaju da je premjeste iz parka u kome je uz veliku pompu svečano otkrivena u decembru prošle godine.

Polemiku je izazvala peticija sa 55.000 potpisa na Facebooku u kojoj se tvrdi da američki predsjednik nije ništa učinio za Indoneziju i da bi njegovu statuu trebalo zamijeniti statuom neke zaslužne domaće ličnosti.

"Već dvije sedmice raspravljamo o sudbini statue, odnosno o tome da li je treba ukloniti, premjestiti ili zadržati. Još uvijek tražimo najbolje rješenje", izjavio je tim povodom predstavnik gradskog zelenila u Jakarti.

Brončana statua, predstavljena kao prva Obamina statua u svijetu, podignuta je 10. decembra prošle godine u jednom parku u Jakarti gdje je američki predsjednik krajem 60-ih živio od svoje šeste do 10. godine nakon što se njegova majka preudala za jednog Indonežanina kojeg je upoznala na Havajima.

Statua predstavlja Obamu u kratkim hlačama i majici kako se igra s leptirom koji mu je sletio na palac.

Troškove u iznosu oko 10.000 dolara platilo je lokalno udruženje "Obamini prijatelji" koje za sebe kaže da se ne bavi politikom. Statua je postavljena s ciljem da potiče mlade da uče i ne odustaju od velikih snova.

Međutim, kako prenose lokalni mediji, potpisnici peticije i kritičari Obamine statue smatraju da radi poštovanja dostojanstva suverene indonežanske nacije ona mora odmah biti uklonjena.

Obama, koji je veoma popularan u Indoneziji, izjavio je nedavno da ove godine namjerava s porodicom posjetiti tu azijsku zemlju.