Svijet
0

Indijski premijer uvučen u korupcijski skandal

FENA
Manmohan Singh
Manmohan Singh
Indijski premijer Manmohan Singh, uvučen u skandal koji poprima sve veće razmjere jer opozicija dvije sedmice blokira rad parlamenta tražeći cjelovitu istragu, u utorak se pred Vrhovnim sudom izjasnio zašto je 16 mjeseci zanemarivao sumnje u korupciju svog ministra za telekomunikacije.

Singhov zastupnik odgovarao je pred sudom o aferi vezanoj za ministra za telekomunikacije koji je navodno državni proračun oštetio za oko 40 milijardi dolara.

Ministar Andimuthu Raja podnio je ostavku 14. novembra nakon što je optužen da je 2008. prijateljskim tvrtkama, a neke od njih nisu ispunjavale natječajne uvjete, po niskim cijenama prodao licence za mobilnu telefoniju.

Opozicijski zastupnik pozvao je 2008. Singha da istraži slučaj ministra Raje, no tek nakon 16 mjeseci dobio je objašnjenje da nema dovoljno dokaza za istragu.

Singh odbacuje optužbe za nedjelovanje i tvrdi da želi kazniti sve krivce. Opozicija ga optužuje da je odbio djelovati čuvajući svoga koalicijskog partnera, jer je Raja iz male pokrajinske stranke DMK koja je pomogla Kongresnoj stranci da postigne većinu u parlamentu.

Vrhovni sud nema ovlasti procesuirati premijera, ali moguća ocjena da je premijer propustio postupiti po optužbama za korupciju, dovela bi u pitanje Singhov ostanak na dužnosti, piše Reuters.

Opozicija zasad ostavku ne traži, ali već dvije sedmice blokira parlament tražeći višestranačku istragu, što Kongresna stranka odbacuje i tvrdi da se zasebna istraga već vodi, prenose agencije.

Zbog skandala pale su dionice nekoliko operatera mobilne telefonije. Analitičari procjenjuju da će dionice telekomunikacijskih tvrtki i dalje biti nestabilne jer će vlada možda morati revidirati već dodijeljene licence.

Bez obzira na pravorijek Vrhovnog suda, Singhov je ugled narušen. Skandal je danima udarna vijest indijskog tiska i javnost je ogorčena u zemlji u kojoj stotine milijuna stanovnika žive ispod praga siromaštva.

Vladin je položaj otežan i time što je Vrhovni sud izrazio dvojbe u osobu zaduženu za borbu protiv korupcije. Naime, P. J. Thomas, koji je u septembru prisegnuo za povjerenika u borbi protiv korupcije, optužen je 2000. da je sudjelovalo u sumnjivu uvozu palmina ulja iz Malezije, zbog čega ipak nije procesuiran.

Kada su prodavane licence G-2 za mobilnu telefoniju 2008., Thomas je radio u ministarstvu za telekomunikacije.

U zadnjem izvještaju o percepciji korupcije u svijetu, koji ga je krajem oktobra objavila nevladina udruga Transparency International, Indija je pala za tri mjesta i svrstana je na 87. mjesto među 178 zemalja, prenijela je Hina.

Takav je poredak potaknut sumnjama u korupciju tokom haotičnih priprema za Igre Commonwealtha koje su održane u oktobru.