Svijet
0

Indijski par ubijen iz "časti", muškarac obezglavljen

Klix.ba
Muškarac je obezglavljen, a njegova djevojka nasmrt pretučena u "ubistvu iz časti", nakon što su pobjegli, saopćila je indijska policija.

Ženini majka, otac i ujak su uhapšeni nakon stravičnog ubistva u selu u indijskoj državi Haryana.

"Par je pobjegao u New Delhi, ali je pronađen i vraćen u selo. Žena (20) je nasmrt pretučena, a zatim su gnjevni rođaci štapovima napali muškarca (22), a zatim ga obezglavili", rekao je lokalni šef policije Anil Kumar za AFP.

Porodica je pokušala da spali ženino tijelo, ali ih je u tome spriječila policija. Par je bio u trogodišnjoj vezi, a oboje su bili studenti.

"Uhapsili smo njenog oca, majku i ujaka, a tragamo za njenim bratom, prijateljem i vozačem automobila u kojem su vraćeni u selo. Oboje su pripadali istom selu i istoj kasti. Radi se o 'ubistvu iz časti'", objasnioo je Kumar.

U Indiji se stoljećima dešavaju ubistva mladih ljudi, čije porodice, klanovi i zajednice ne odobravaju njihovu vezu. Razlozi neodobravanja su brojni, ali obično se radi o vezama van kaste ili religije. Ubistva sprovode članovi porodice kako bi sačuvali ugled i ponos.

Policija u Haryani pokrenula je kampanju protiv ovih ubistava. Indijski Vrhovni sud je 2010. odobrio smrtnu kaznu za okrivljene u slučajevima "ubistva iz časti", a zločin proglasio barbarskom "ljagom" čitave nacije. Ne postoje zvanični podaci o broju ovih ubistava u Indiji, ali istraživanja Sveindijske demokratrske ženske asocije pokazuju da se svake godine desi oko hiljadu slučajeva.