Daily Telegraph
0

'Indijski obavještajci su znali za napad'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svi britanski dnevnici izvještavaju u srijedu o propustima indijskih obavještajnih službi u vezi s napadima u Mumbaiju, a Daily Telegraph navodi kako je tokom mjesec dana prije masakra Indija nekoliko puta upozorena da joj prijeti napad.

Sjedinjene Države su Indiji prenijele vrlo specifične obavještajne podatke o napadačima koji će u Mumbai stići brodovima i napasti ključna gradska zdanja, među kojima i hotel Taj Mahal.

To je potvrdio i šef policije u Mumbaiju, dok je zapovjednik indijske mornarice izjavio da su napadi ukazali na sistemske propuste unutar agencija koje su dobile te podatke, navodi Daily Telegraph.

Istovremeno, nastavlja list, New Delhi je zatražio od stranih obavještajnih agencija da doprinesu, kako se navodi, neutralizaciji pakistanskih terorističkih grupa za koje vjeruje da su odgovorne za napad.

Indija želi pokazati da terorističke grupe koje se nalaze izvan zemlje nisu imune na odmazdu, što je u Pakistanu izazvalo zabrinutost da se sprema upad na pakistansku teritoriju, piše u Daily Telegraphu.