Svijet
0

"Indijski mudžahedini" preuzeli odgovornost za bombaške napade u Ahmedabadu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Grupa koja se naziva "Indijski mudžahedini" preuzela je u ponedjeljak odgovornost za niz bombaških napada u zapadnoj državi Gujarat u kojima je ubijeno najmanje 45 ljudi.

Grupa se prvi put pojavila u javnosti nakon bombaških napada u sjevernoj državi Uttar Pradesh u novembru 2007., šaljući e-mail medijskim kućama samo nekoliko sati prije nego što su bombe eksplodirale, prenosi Reuters.

Drugi e-mail je poslan nakon majskih bombaških napada u turističkom gradu Jaipuru u kojima su ubijene 63 osobe, objavljujući "otvoreni rat Indiji". Kako bi potvrdila autentičnost tvrdnje, poruka je navela serijski broj jednog od bicikala na kojima su postavljene bombe.

Taj e-mail, koji je potpisao "Guru Al-Hindi", navodi da će se Indija suočiti s novim napadima na turističke lokacije ukoliko ne prestane podržavati Sjedinjene Države na međunarodnoj pozornici.

Do sada je indijska policija tvrdila kako malo zna o grupi ili o njenim članovima, koja bi mogli biti pokriće za drugu militantnu organizaciju, vjerovatno sa stranim vezama. Neki od bombaških napada za koje je grupa preuzela odgovornost nose oznake bangladeške militantne grupe Harkat-ul-Jihad al Islami.

Drugi e-mail, poslan lokalnim medijima nekoliko minuta prije nego što su prve bombe eksplodirale u Ahmedabadu, upozorava da će ljudi uskoro osjetiti "teror smrti".

U njemu se navodi da su napadi predstavljali osvetu za nemire iz Gujasrata u 2002., kada je rulja Hindusa ubila oko 2.500 ljudi, većinom muslimana.