Svijet
0

Indijski ministar vanjskih poslova povrijeđen u nesreći

FENA
Pranab Mukherjee
Pranab Mukherjee
Indijski ministar vanjskih poslova Pranab Mukherjee, dugogodišnji stalni član vladajuće Kongresne partije, prebačen je u New Delhi vanrednim letom indijskih zračnih snaga, nakon što je teško povrijeđen kada je kamion udario u njegov automobil u istočnoj Indiji, kazali su zvaničnici u nedjelju.

Mukherjeea je na aerodromu dočekao indijski premijer Manmohan Singh i M.K. Mukherjee, pomoćnik povrijeđenog ministra, javlja AP.

Sa aerodroma ministar je hitno odvezen u vojnu bolnicu u gradu, dodao je zvaničnik.

Više detalja nije saopćeno.

Indijska novinska agencija Press Trust opisala je njegovo stanje kao ozbiljno, u svojim prvim izvještajima nakon nesreće. Ipak, parlamentarac iz vladajuće partije Adhir Chowdhury je kazao da je ministar van životne opasnosti.

Nesreća se desila kasno u subotu dok se Mukherjee (72) vraćao iz svog parlamentarnog biračkog okruga sjeverno od Calcute, najvećeg istočnog indijskog grada, kazao je Raj Kanojia, viši policijski zvaničnik u državi Zapadni Bengal, gdje se nesreća i desila.

Vozač kamiona navodno je izgubio kontrolu nad vozilom kada mu je pukla guma, dok je Mukherjeeov konvoj prolazio suprotnom trakom, kazao je Kanojia.

Mukherjee je blizak premijeru Manmohanu Singhu i predsjednici Kongresne partije Soniai Gandhi.

On je prvo imenovan za ministra odbrane, kada se 2004. godine Kongresna partija vratila na vlast, da bi u oktobru prošle godine postao ministar vanjskih poslova.