Svijet
0

Indijske snage ubile 11 pobunjenika u Kašmiru

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Indijske snage ubile su 11 separatista u obnovljenim borbama u Kašmiru uoči dolaska zime, saopćila je vojska u nedjelju.

Jedan vojnik je ubijen u borbama koje su izbile u šumama Kagnan, sjeverno od Srinagara, ljetne prijestonice Kašmira, koje su trajale 48 sati, saopćio je glasnogovornik indijske vojske potpukovnik A. K. Mathur.

Još izvjestan broj militanata se krije u šumovitom području", kazao je on. Sedam pobunjenika je ubijeno u tom sukobu, javio je Reuters.

Još četiri pobunjenika, među kojima i visoki član militantne grupe Lashkar-e-Taiba, ubijeno je u puškaranjima s indijskim vojnicima od subote navečer, saopćila je policija.

Sukobi između indijskih vojnika i muslimanskih militanata intenzivirali su se posljednjih dana u planinskoj regiji nakon što su militanti počeli da se spuštaju u doline zbog hladnijeg vremena na planinskim vrhovima.

Nasilje između indijskih vojnika i muslimanskih militanata inače je u opadanju otkako su Indija i Pakistan, koji imaju pretenzije na regiju u cijelosti ali vladaju samo njenim dijelovima, pokrenuli mirovni proces 2004. godine.

Ljudi se, međutim, još ubijaju u pucnjavama i povremenim eksplozijama.