Svijet
0

Indijka prodala bebu da plati bolnički račun

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Siromašna mlada majka prodala je svoga novorođenog sina u indijskoj državi Andra Pradeš kako bi mogla platiti bolnički račun, javili su u utorak lokalni mediji.

Rajitha, 20-godišnja samohrana majka, prodala je bebu paru bez djece za 6.000 rupija (oko 120 dolara) dan nakon što ju je rodila, javila je novinska agencija Press Trust of India (PTI).

Rajitha je dobila bebu carskim rezom prošle sedmice. Njeni bolnički računi dostigli su skoro 2.000 rupija.

"Moja finansijska situacija zaista je loša", navela je novinska agencija riječi očajne Rajithe iz njenog bolničkog kreveta u mjestu Kothagudem, u oblasti Khammam Andra Pradeša, prenosi DPA.

Majka je iz dalitske zajednice, koja pripada najnižoj kasti indijskog drevnog kastinskog sistema i koja je ranije smatrana nedodirljivom.

Kastinska diskriminacija zabranjena je u 1947., ali većina od 180 miliona indijskih Dalita suočena je s diskriminacijom i nalazi se među najsiromašnijim slojevima društva.

Policija je saopćila da bi mogla poduzeti akciju priotiv državne bolnice. Istraga je pokrenuta kako bi se ustanovilo da li su liječnici i ostalo osoblje bili umiješani u prodaju.

"Kupovina i prodaja djece je krivično djelo, pa ćemo prijaviti ovaj slučaj", izjavio je lokalni zvaničnik P. Rajaram.

Khammam je administrativna jedinica pod nadležnošću indijske savezne ministrice za socijalnu zaštitu žena i djece, Renuke Chowdhury.

"Barem je ona sigurna i dijete nije umrlo niti je ubijeno. To su najbitnije stvari na koje moramo obratiti pažnju", izjavila je Chowdhury.