Čelična lady traži pravdu
0

Indijka koja 12 godina štrajkuje glađu optužena za pokušaj samoubistva

SRNA
Irom Sharmila (Foto: AFP)
Irom Sharmila (Foto: AFP)
Indijka Irom Sharmila (40), koja 12 godina štrajkuje glađu zbog jednog zakona, prebačena je iz države Manipur u New Delhi kako bi sudija mogao da joj pročita optužnicu koja je tereti za pokušaj samoubistva, što ona negira.

"Ne želim da izvršim samoubistvo. Ja se izražavam nenasilnim protestom. To je moj zahtjev da živim kao ljudsko biće. Volim život. Ne želim da sebi oduzmem život, već tražim pravdu i mir", rekla je ona u obraćanju sudiji.

Aktivistkinja, poznata po nadimku "Čelična lady Manipura", stupila je u štrajk glađu u novembru 2000. godine kada su paravojne snage ubile grupu civila.

Ona zahtjeva da se poništi zakon kojim je vojnicima obezbijeđen imunitet od krivičnog gonjenja.Sharmila od tada odbija da uzima hranu, da pije, pa čak i da pere zube sa vodom. Ona hranu prisilno dobija dva puta dnevno kroz cijev povezanu na nos.

Sharmila odbija da okonča protest sve dok na cijeloj teritoriji indijske države Manipur ne bude ukinut Zakon za specijalna ovlaštenja vojsci. Ona je od 2000. godine hapšena više puta.

Zvaničnik organizacije "Mreža zakona o ljudskim pravima" Svetlana Koreja izjavila je da je sudija rekao Sharmili da "bi slučaj mogao da bude odbačen, ukoliko bi priznala krivicu", što je ona odbila.

Prema njenim riječima, sudija nije imao drugog izbora sem da proces odgodi do 22. maja, kada će biti saslušani svi dokazi i kada će Sharmila ponovo morati da prisustvuje procesu.

Sharmila će sutra biti vraćena u Manipur u pratnji policije i medicinskog tima. Ona je smještena u krilo Instituta za medicinske nauke "Jawaharlal Nehru" u gradu Impal, gdje dva puta dnevno dobija tečnu mješavinu proteina, ugljičnih hidrata i vitamina.