Svijet
1

Indijci ubili čuvara i pomoću plahti pobjegli iz zatvora

Klix.ba
Osmorica zatvorenika su pobjegli iz zatvora u indijskom gradu Bhopalu nakon što su ubili čuvara, a potom prešli preko zida uz pomoć povezanih plahti, javlja BBC.

Lokalna policija je saopćila da se radi o aktivistima zabranjene islamističke grupe, koji su prerezali vrat čuvaru zatvora. Ubrzo nakon toga je pokrenuta potraga za bjeguncima.

U protekle dvije godine su iz indijskog zatvora Tihar, koji se nalazi u Delhiju, pobjegla dvojica zatvorenika nakon što su prokopali tunel ispod zida, a potom prešli preko drugog. Radi se o zatvoru maksimalne sigurnosti.

Osmorica zatvorenika su pobogli iz glavnog zatvora u Bhopalu rano jutros. Oni su pripadali uabranjenom Islamskom studentskom pokretu Indije (Simi), grupi povezanoj sa serijom bombaških napada u prošlosti. Indijska vlada je optužila grupu za eksplozije u Mumbaiju 2003. godine u kojima je ubijeno 50 ljudi, ali je grupa odbacila optužbe.

Godine 2013. su sedmorica zatvorenika, od čega su šestorica pripadnici grupe Simi, pobjegli iz zatvora nakon što su srušili zid u toaletu. Jedan od njih je ponovo uhapšen u blizini zatvora.