Svijet
0

Indija želi od Pakistana akciju, a ne "ratnu histeriju"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Indijske vlasti pozvale su Pakistan u utorak da izbjegne "ratnu histeriju" i poduzme korake protiv "terorističke infrastrukture" koja djeluje u toj zemlji.

"Pitanje (odnosa između dvije zemlje) nije u ratu, već u terorizmu i činjenici da se pakistanska teritorija koristi za promociju, podršku i poticanje toga terora. Niko od nas ne želi rat", rekao je novinarima indijski premijer Manmohan Singh.

Indijske vlasti optužile su pakistanske ekstremiste za napade u Mumbaiju, u kojima je u novembru ubijeno 179 ljudi, saopćivši kako Pakistan nije učinio dovoljno da ispuni obećanje, suzbije militantne pokrete i spriječi teroriste da koriste teritoriju te zemlje za napade na druge države, podsjetila je agencija Reuters.

Pakistanski premijer Yusuf Raza Gilani upozorio je da su oružane snage u potpunosti spremne braniti zemlju, kao i da će narod njegove zemlje biti ujedinjen ako dođe do rata.

Indijski ministar vanjskih poslova Pranab Mukherjee izjavio je da "ne treba stvarati ratnu histeriju ni upirati prstom u druge".

"Riječ je o tome da je došlo do kobnoga, užasnog napada na Mumbai, koji su izvršili 'elementi' iz Pakistana. Indija traži od Pakistana da kazni krivce", rekao je indijski ministar.

Glavni tajnik Interpola Ronald Nobel rekao je na konferenciji za novinare u Islamabadu da Indija toj agenciji još nije dostavila informacije o napadima na Mumbai.

"Informacija koju Interpol ima o onome što se dogodilo u Mumbaiju ista je ona koju imate i vi (mediji). To je informacija koju smo pročitali u novinama i na internetu, ili vidjeli na televiziji", rekao je Nobel.

Ne budu li podaci dostavljeni Interpolu, policijske službe širom svijeta neće moći utvrditi identitet napadača na Mumbai, dodao je on.