Može nositi nuklearnu bojevu glavu
0

Indija uspješno lansirala dalekometnu raketu

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Indijske vlasti su u četvrtak saopćile da je testno lansiranje dalekometne rakete, koja može nositi nuklearnu bojevu glavu i putovati više od 5.000 kilometara, uspješno obavljeno, javlja CNN.

Raketa Agni V je ispunila sve ciljeve, a s obzirom na njen domet, mogla bi pogoditi sve veće kineske gradove. Lansirana je iz istočne indijske zemlje Orisse.

Indijske vlasti su saopćile da razvoj rakete nije prijetnja nikome.

U novembru je Indija uspješno testirala četvrtu verziju rakete Agni, čiji domet iznosi 3.500 kilometara. Raketa Agni I, koja je izgrađena nekoliko godina ranije, mogla je letjeti oko 700 km.

Indija graniči sa dvije zemlje koje imaju nuklearno oružje, ljutim rivalom Pakistanom i Kinom, s kojom je 1962. godine vodila rat.

Lansiranje rakete Agni V je značajno i zbog demonstracije tehnološkog napretka, smatra Uday Bhaskar, ekspert za strategiju. Raketa domaće proizvodnje će biti dodatno testirana prije nego postane operativna, smatra on. Bhaskar je rekao da će uspješni eksperiment dovesti Indiju bliže grupi zemalja koje mogu napraviti interkontinentalne projektile.

Trenutno je pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a razvilo takvu tehnologiju, a to su SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska.