Svijet
0

Indija ulaže 12,5 miliona dolara za zaštitu tigrova

Sarajevo-x.com
Vlada Indije će potrošiti 12,5 miliona dolara kako bi stvorila uslove za posebne snage zadužene za zaštitu posljednjih preživjelih tigrova. Broj tigrova je drastično pao usljed raširenog razaranja staništa ovih životinja, objavio je BBC.

Slabo naoružani i loše plaćeni stražari, loše upravljanje i korupcija narušili su zaštitu tigrova u Indiji. Sudeći po posljednjm izvještajima, u Indiji je ostalo tek 1,411 tigrova, što je upola manje u odnosu na 2002. godinu.

Drastično smanjenje broja tigrova predstavlja alarmantu situaciju, ako se ima u vidu da je Indija prije 100 godina imala oko 40,000 slonova.

Sumnja se da će ikada biti moguće obnoviti populaciju koja izumire, ali vlada Indije još uvijek nije spremna odustati. Ministar finansija Palaniappan Chidambaram je najavio da će obezbijediti grant od 12,5 miliona američkih dolara kako bi se osposobila posebna jedinica za zaštitu tigrova.

Ranije su šumski stražari morali čekati po godinu da bi bili plaćeni, a vodeće pozicije organizacija za zaštitu životnja su dugo ostajala upražnjena.